Geneanet > Meer > Blog

3 raadgevingen voor uw genealogische opzoekingen

Gepost door admin op 24 jun. 2012

3 raadgevingen voor uw genealogische opzoekingenMeestal is het in de zomer stil op het gebied van genealogie…  wij hebben meer zin in het goede weer, op familiebezoek gaan, reizen…  Niets meer dan normaal!  Het is ook een periode om even na te denken.  Bent u tevreden hoe u te werk gaat met uw genealogische opzoekingen? Maakt u regelmatig vorderingen?  Voelt u zich verloren tegen de berg aan informatie?  Bent u wanhopig?

Vandaag stellen wij u drie manieren voor om uw opzoekingen goed/beter te organiseren!

Stand van zaken :

Neem tijd om de informatie na te gaan.  Vertrek van de bron van uw stamboom en ga elke generatie na, stap voor stap.  Welke informatie bezit U? Wat mankeert er?  Is er gebruik gemaakt van foto’s en oude documenten in uw bezit?  Hebt u alle informatie ingevoerd in uw genealogisch programma?

3 raadgevingen voor uw genealogische opzoekingenMijn raad : ik heb de gewoonte dit elk trimester uit te voeren.  Vertrekkend van mijn grootouders exporteer ik een familieboek via mijn genealogisch programma.  Ik voer alles foto’s, documenten en nota’s in.  Daarna lees ik het bekomen document door, van de jongste generatie naar de oudste en noteer ik de ontbrekende informatie.
Hierdoor kan ik een lijst maken van wat ik het komend trimester moet opzoeken.  Ik verkies eerst te werken op de jongste generaties. Hierdoor maak ik stevige grondvestingen alvorens over te stappen naar andere generaties. 

Concentreer u op een welbepaald onderwerp :

Bij het raadplegen van registers bestaat het gevaar van de ene voorouder naar de ander te stappen zonder de bekomen informatie 100% te gebruiken.  Deze werkwijze wordt nog meer in het leven geroepen door het internet waardoor wij onvrijwillig surfen.  Laat onze aandacht zich wel degelijk beperken tot één onderwerp: een voorouder, een familie, een huis, een dorp.

Mijn raad : beschik je over weinig tijd moet je een doel maken zoals bijvoorbeeld een welbepaalde informatie vinden.  Ik doe dan niets anders (zelfs wanneer ik vlug nota’s neem wanneer ik toch andere zaken tegen komt waar ik later op kan terugkomen).
Niet diversifiëren, detail per detail verder werken…  een goede gewoonte om regelmatig nieuwe informatie te vinden. 

Een zoekdagboek houden :

3 raadgevingen voor uw genealogische opzoekingenVan uw opzoekingen sporen bijhouden : het is ontgoochelend een register te raadplegen die je al vroeger geraadpleegd hebt. 
Maak een soort zoekdagboek op : vermeldt voor elke persoon/familie de geraadpleegde bronnen.  Vul aan met andere mogelijkheden… Doel hiervan is geen dubbel werk te verrichten wanneer u na een ‘rustperiode’ verder gaat met uw opzoekingen.

Mijn raad : sommigen gebruiken hiervoor papier of de informatica (bv : Word of Excel), ik heb gekozen mijn softwareprogramma te gebruiken : mijn opzoekingen worden allemaal gemeld in de rubriek ‘Nota’ van elke persoon (of familie).  Ik noteer hier al het ondernomen werk om een vraag te beantwoorden.  Op die manier, wanneer ik mijn familieboek maak (zie raad 1), verschijnt de toestand van mijn opzoekingen voor alle voorouders.
Natuurlijk wordt die rubriek gewist bij het bekomen van het antwoord en vul ik de bekomen informatie in waar het moet. 

Neem tijd om hierover na te denken.  Wij willen u niets opleggen maar wel mogelijkheden aanbieden.  Zoals altijd is het aan u om een gepaste werkwijze te vinden.  Maak leuke vorderingen… het zal stimulerend werken.
Aarzel niet om onderaan de pagina zelf uw commentaar te geven.

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren