Geneanet > Meer > Blog

Puin van 85 Schager bunkers in baggergat

Gepost door Jean-Yves op 4 mei 2017
 

Dertig weken de tijd kreeg de sloper eind 1945 voor het weghalen van 85 bunkers en zeven beton-mitrailleursnesten in Schagen. Puin en betongruis moesten worden gestort in het baggergat bij de Trapbrug aan de weg Schagerbrug-Kolhorn. Een andere voorwaarde was: ’de afkomende steenen heel houden en zuiver afbikken’. Het bedrijf moest dus behoedzaam te werk gaan.

De gemeente besteedde de enorme klus zeven maanden na de bevrijding aan. Voor een kleine provincieplaats had Schagen een gigantisch aantal bunkers. „Voor Noord-Holland was dit inderdaad bijzonder”, vertelt Niek-Jan Grooff van het Schager Oorlogsmuseum 1940-1945. „De Generaalsbunker in hartje Schagen moest goed worden beschermd.”

Source

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren