Het blokkeren van publiciteit kan de werking van de site hinderen.

Geneanet is geheel vrij van advertenties, maar Uw AdBlocker kan de snelheid van Uw verbinding met Geneanet vertragen. Wij raden U derhalve aan om Geneanet in Uw AdBlocker op te nemen in de lijst te vertrouwen sites.

Geneanet > Meer > Blog

600 jaar oude verbondsbrieven: stukje geschiedenis in de Walburgiskerk

Gepost door Jean-Yves op 14 jun. 2018
 

Cultuur-wethouder Mathijs ten Broeke opende vandaag de tentoonstelling ‘De verbondsbrieven van 1418 en de geboorte van het Gelders parlement; in de Walburgiskerk. Deze is tot en met 28 juni te zien. Op 3 mei was het precies zeshonderd jaar geleden dat de steden en ridders van Gelre deze brieven aanboden aan de hertog en hertogin. Daarmee legden zij de basis voor de Staten van Gelre en Zutphen.

De steden en ridders besloten over hun eigen grenzen heen te stappen en één blok te vormen tegen de hertog en de Rooms-Duitse keizer om een strijd over de opvolging van de hertog te voorkomen. Toen hertog Reinald III in 1371 kinderloos overleed had dat namelijk tot een langdurige burgeroorlog geleid. Zijn broer was al eerder dat jaar overleden en twee halfzussen, Mechteld en Maria, ruzieden over de opvolging.

Source

3 commentaren Eerdere commentaren

Is deze tentoonstelling in Zutphen waar de oude partituren van de lofzang van de H Gudula bewaard zijn ?


Ik ben bezig met de Familienaam Pothoven. Nu heb ik ooit gehoord dat de naam Pothoven ook genoemd word.


Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren