Het blokkeren van publiciteit kan de werking van de site hinderen.

Geneanet is geheel vrij van advertenties, maar Uw AdBlocker kan de snelheid van Uw verbinding met Geneanet vertragen. Wij raden U derhalve aan om Geneanet in Uw AdBlocker op te nemen in de lijst te vertrouwen sites.

Geneanet > Meer > Blog

De 103 onbekenden van Loenen worden opgegraven

Gepost door Jean-Yves op 5 jun. 2018
 

Op het Nationaal Ereveld Loenen bij Apeldoorn liggen bijna vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Daarvan zijn er nog altijd 103 die onbekend zijn gebleven. De stoffelijke resten van deze slachtoffers worden nu opgegraven in een laatste poging de ‘onbekenden van Loenen’ te identificeren. Dat meldt Defensie.

De Bergings-en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) start dinsdag met de opgravingen op het Ereveld. Dit in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting. In een jaar tijd worden de 103 graven (ongeveer tien per keer) geopend. Vervolgens brengt de BIDKL de stoffelijke resten voor onderzoek naar het laboratorium op de Du Moulinkazerne in Soesterberg.

Source

2 commentaren

Nobel werk, er zijn altijd nog mensen die niet weten wat er met hun familieleden is gebeurd tijdens de oorlog. Als er dan een persoon kan gelinkt worden aan een familie is dit een grote onzekerheid die bij die mensen wegvalt en kunnen ze het een plaatsje geven.


In Duitsland was een onbekend graf tussen sowjet soldaten en een Nederlands echtpaar zocht een neef die vermist was en in Dusseldorf, alle begraafplaatsen bezocht tot ze bij de begraafplaats kwamen waar ook heel veel russen liggen. De beheerder het probleem voorgelegd en hij zou kijken wat hij kon doen. Deze mensen kregen 14 dagen later een telefoontje uit Duitsland dat hij gevonden was. Wat was er gebeurd in de oorlog kregen dwangarbeiders steeds slechter te eten en deze neef was lid geworden van de NSB in de hoop dat hij beter eten zou krijgen, dat gebeurde niet, dus na een maand had hij zijn lidmaatschap weer opgezegd. Alleen het Nederlandse rodekruis had zijn naam al door gestreept hij bestond niet meer, dus was voor de familie ook onvindbaar. De beheerder van de begraafplaats had uitgezocht van wie dat onbekende graf was en dat bleek de vermiste neef te zijn. Zijn familie is toen naar de begraafplaats gegaan en samen met de beheerder naar het graf waar weer een steen op lag, daar hadden de mensen van de begraafplaats voor gezorgd en de beheerder kon de familie nu ook vertellen hoe deze neef omgekomen was, dat was tijdens een bombardement gebeurd.


Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren