Geneanet > Infobronnen > Blog

De Jodenvervolging in foto’s: ‘Aangrijpende beelden als je weet wat er is gebeurd’

Gepost door Jean-Yves op 29 jan. 2019
 

Een schoolfoto zoals er zoveel zijn. Kinderen tussen de 4 en 17 jaar oud kijken in de camera, vrolijk lachend of toch wat gespannen. Maar dit is Deventer, september 1942 en de foto werd genomen ter ere van het joodse Nieuwjaar. Van alle kinderen zou er slechts één de oorlog overleven.

Bram Roos (14, bovenste rij, derde van links) zou nog geen maand later worden vermoord in Auschwitz, waar twaalf andere klasgenootjes ook zouden eindigen. Getrud Bloch (12) bijvoorbeeld, pal voor Bram. Ze dook onder, maar toen haar vader werd opgepakt, meldde haar moeder zich ook bij de politie. De laatste die stierf was Jacob Salomons, met 17 de oudste van het stel. Hij overleed op 31 maart 1944, locatie onbekend.

Source

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren