Geneanet, een gemeenschappelijke, samenwerkende en freemium website. Dank om de blognota te lezen voor meer uitleg over de grondbeginselen van Geneanet.
Geneanet > Infobronnen > Blog

De pomp aan het Julianaplein

Gepost door Jean-Yves op 9 mei 2019
 

Sinds 1946 staat deze pomp aan het Julianaplein. Aangeboden door de inwoners uit de voormalige gemeente Velden in Noord-Limburg. Als teken van dankbaarheid voor de opvang tijdens de laatste maanden van de tweede wereldoorlog. De geallieerden waren in januari 1945 opgerukt tot bijna de grenzen van Duitsland.

Achter de Maas in Limburg probeerden de Duitsers stand te houden. Vanuit de geallieerdeposities aan de westkant van de rivier werden de Duitse stellingen aan de oostkant continue onder vuur genomen. In de dorpen daar tussenin bevond zich de bevolking. Begin januari 1945 werden de inwoners van Velden, Arcen, Lomm, Siebengewald en Blerick door de Duitsers gesommeerd te vertrekken.

Source

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren