Geneanet > Infobronnen > Blog

Zeldzame ‘reuzenkaart’ uit 1540 gerestaureerd en te bewonderen bij Regionaal Archief Dordrecht

Gepost door Jean-Yves op 16 aug. 2019
 

Met zijn forse afmetingen en hoge leeftijd is het een echte blikvanger. Na 2 jaar buiten het zicht vanwege onderhoud, is hij nu weer te bewonderen in Dordrecht: de 16de-eeuwse ‘reuzenkaart’, vermoedelijk gemaakt in opdracht van de Rekenkamer van Holland. Het vertelt over verdwenen plaatsen, kastelen en zalm en hangt nu in de studiezaal van het Regionaal Archief Dordrecht.

De landkaart is 3,75 x 1,90 meter groot, is gemaakt door Cornelis Cornelisz Schilder en dateert uit 1540. Het is daarmee de oudste kaart in de beeldcollectie van het Regionaal Archief Dordrecht en bijna net zo oud als een vergelijkbare kleinere kaart in het Nationaal Archief in Den Haag.

Source

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren