Geneanet > Infobronnen > Blog

Joodse gemeenschap Edam na 240 jaar opnieuw onder de aandacht

Gepost door Jean-Yves op 10 sep. 2019
 

Ooit kende Edam een bloeiende joodse gemeenschap. Deze functioneerde zo goed dat hun gebedshuis erkend werd als ringsynagoge. Nu, bijna een kwart millennium na de eerste dienst, staat de gemeenschap opnieuw in de belangstelling. Het Waterlands Archief is een co-creatie project gestart om het protocolboek (notulenboek) van de voormalige ringsynagoge beter toegankelijk te maken voor onderzoek.

Het verhaal van de joden in Edam begint in 1641. Volgens de oudste vermelding (Schoonheim, 1989) vestigde Samuel Abrahamsz zich in november van dat jaar voor korte duur in het stadje aan de voormalige Zuiderzee.

Source

1 commentaar

Ik dacht dat er meer info zou zijn, met namen of zo en meer over hoe en wat, jammer. De vestiging was toen maar van korte duur, en in 1722 kreeg een Jood er een verblijfs vergunning. In 1791 in verschillende huizen werd diensten gehouden en in Aug dat jaar een achtervertrek omgebouwd tot Synagoge , op het Noorder Achterom, begraafplaats ingericht in 1793 aan de rand van Oorgat, biij de voormalige Oosterpoort. In 1821 werd het als ring synagoge erkend en aan de Grote Kerkstr vanaf 1845 een kerkelijk badhuis en school lokaal geplaatst. Schooltje tot 1880 bestaan


Het vervolg bekijken

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren