Geneanet > Infobronnen > Blog

Wie dol is op geschiedenis kan nu thuis het Haags Gemeentearchief een handje helpen

Gepost door Jean-Yves op 24 mrt. 2020

Lang voor de computer zijn intrede deed, hield de stad Den Haag haar bevolkingsregister bij in een kaartenbaksysteem. Vanaf 1913 werd het systeem van de ‘gezinskaarten’ gebruikt.

Op zo’n gezinskaart werd de samenstelling van gezinnen vermeld: het gezinshoofd was altijd de man en daaronder stonden de namen van zijn vrouw en kinderen. Ook was erop terug te vinden welk beroep de man in kwestie had, welke religie het gezin aanhing en waar ze woonden. Alleenstaanden kregen een eigen kaart. Dit systeem heeft tot 1939 bestaan. Daarna werden de gezinskaarten vervangen door persoonskaarten.

Source

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren