Met Geneanet DNA heeft u nu de mogelijkheid om de achternamen en plaatsen te kennen die u deelt met uw genetische neven en nichten. Ontdek deze nieuwe functies
Geneanet > Infobronnen > Blog

Stadsrekeningen Venlo verdwijnen door inktvraat

Gepost door Jean-Yves op 20 mei 2020

Twitter
Mail
Read later

In het gemeentearchief van Venlo is inktvraat ontdekt in een groot gedeelte van de collectie van 900 stadsrekeningen. Volgens Sjors van den Hombergh, medewerker bij het archief, gaat het om bijna de helft.

Inktvraat is een chemisch proces dat papier aantast. Daardoor vervagen teksten. Als er niets aan wordt gedaan, dan worden ze onleesbaar. Volgens Van den Hombergh zijn niet alle documenten er even ernstig aan toe, maar over een tijd zijn de documenten niet meer leesbaar.

Source

3 commentaren

annie37
30-05-20

Wat jammer.


jbiesmans2
29-05-20

Volgens archiefinstructies worden de meeste documenten gedigitaliseerd. Mogelijkheid van een reproductie te maken zoals foto, digitaal, enz.
Om oorspronkelijke archiefstukken te beschermen tegen licht, temperatuurverschillen, vochtigheid, aanrakingen met de handen (tenzij met speciale handschoenen), … worden reproducties gemaakt en meerdere opslag zodat zulke archiefstukken niet verloren laten gaan. Vroeger op mijn werk heb ik gemerkt dat sommige archiefstukken verloren gaan door beschadiging, verkeerd gebruik, … heb ik vaak de verantwoordelijke duidelijk gemaakt betreffend het nemen van maatregelen door bv herstellingen, … en eventueel dubbels of kopies te bewaren in bestaande archieven zoals bv het rijksarchief.


Het vervolg bekijken

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren