Van 21-23 mei 2021, neem deel aan het weekend "Bewaar onze grafstenen"! Ontdek hoe het te doen.
Geneanet > Infobronnen > Blog

Aanpassing Geneanet DNA-overeenkomsten

Gepost door Jean-Yves op 12 apr. 2021

Na de installatie van de Chromosoombrowser wezen sommigen van u ons op het feit dat veel DNA-overeenkomsten werden samengesteld middels segmenten gepositioneerd op de zelfde posities op de chromosomen. Naar aanleiding daarvan presenteren wij nu aanpassingen om u betere resultaten te kunnen aanreiken.

In deze vorige blog, werd aangegeven dat sommige DNA-segmenten gedeeld worden door grote groepen personen, waardoor veel DNA-overeenkomsten werden gegenereerd, welke vanuit een genealogisch oogpunt van weinig belang zouden kunnen zijn. Dankzij de op Geneanet geïmporteerde DNA-profielen zijn wij er in geslaagd om bepaalde regio’s vast te stellen waarin deze gedeelde segmenten hun oorsprong hebben, en kunnen wij daar nu rekening mee houden in de accuraatheid van de DNA-overeenkomsten. Indien alle gedeelde DNA-segmenten slechts aanwezig zijn in een bepaalde regio, dan krijgt een DNA-overeenkomst een lagere betrouwbaarheid (rode stip), waardoor u dus mogelijk minder DNA-overeenkomsten zult vinden.

Om meer relevante resultaten te kunnen verstrekken hebben wij de criteria voor het tonen van DNA-overeenkomsten aangepast. Dit zal in de komende dagen resulteren in veranderingen in uw lijst met DNA-overeenkomsten :

  • DNA-overeenkomsten die alleen bestaan uit segmenten gevonden in een bepaalde regio (nu getoond als lage betrouwbaarheid) zullen niet meer worden getoond;
  • DNA-overeenkomsten bestaande uit enkele segmenten gevonden in een bepaalde regio zullen getoond blijven worden, maar deze zullen geïdentificeerd worden in de Chromosoombrowser en in het exporteerde CSV-bestand;
  • DNA-overeenkomsten bestaande uit kleine segmenten (kleiner dan 12.5 cM) zullen nu worden getoond.

Als gevolg van deze aanpassingen zijn de niveau’s van betrouwbaarheid ook aangepast:

  • Het lage betrouwbaarheidsniveau (rode stip) betreft nu DNA-overeenkomsten samengesteld uit segmenten kleiner dan 10 cM;
  • Het middelste betrouwbaarheidsniveau (oranje stip) betreft nu DNA-overeenkomsten samengesteld uit segmenten groter dan 10 cM (welke niet voldoen aan de eisen voor het hoge betrouwbaarheidsniveau), alsmede DNA-overeenkomsten met op zijn minst de helft van de segmenten gevonden in een bepaalde regio (zelfs als de overeenkomsten voldoen aan de eisen voor het hoge betrouwbaarheidsniveau).

Als gevolg van deze aanpassingen zal het aantal van uw DNA-overeenkomsten lager of hoger uit kunnen vallen, maar ongeacht hun aantal, is deze aanpassing bedoeld om de kwaliteit van die overeenkomsten te verbeteren.

Bedenk echter wel dat welke kleur de betrouwbaarheidsstip ook heeft, de gevonden relatie echt kan zijn of juist niet bestaand (zeker bij een gedeeld DNA van minder dan 0.7%). De drie betrouwbaarheidsniveau’s die wij u aanreiken zijn slechts bedoeld om u in de richting te helpen van relaties die wij, vanuit een genealogisch oogpunt, voor u van belang achten.

Deze verbeteringen zullen het ons binnenkort mogelijk maken om u een lijst te verstrekken van DNA-overeenkomsten gedeeld door u en uw genetische relaties.

Veel plezier met uw ontdekkingen op Geneanet !

Uw DNA-overeenkomsten

Stel uw vragen op ons forum

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren