Nieuw op Geneanet DNA : kom verder met gedeelde DNA-neven

Gepost door Jean-Yves op 3 aug. 2021

Als vervolg op het DNA-onderdeel voor vergelijking middels DNA-segmenten, gelanceerd in februari, presenteren wij u nu een nieuw onderdeel binnen Geneanet DNA : de lijst van gedeelde neven/nichten die u heeft met elk van uw DNA-verwanten ! Bekijk hoe het werkt.

Het bestuderen van neven/nichten, die u gemeen heeft met uw DNA-overeenkomsten, is zeer handig binnen de genetische genealogie om bepaalde verwanten te kunnen bevestigen of uitsluiten. Bijvoorbeeld : uw naam is Arnold, en u deelt DNA-segmenten met Bernard, Eline en Dora. U weet niet of Bernard, in aanvulling tot de verwantschap tot uzelf, ook een neef is van Eline en Dora.

Onderzoek uw gemeeschappelijke voorouders verder

Met deze nieuwe optie, als u kijkt naar de DNA-verwanten van Bernard, kunt u de verbindingen zien (mochten ze bestaan) tussen Bernard en uw andere DNA-overeenkomsten, en tevens het aantal segmenten dat zij ieder delen (soms genoemd getrianguleerde segmenten), omdat zij worden gedeeld door drie personen). Hieruit kunt u zeer bruikbare gevolgtrekkingen vormen, bijvoorbeeld :

  • Als u weet welke gemeenschappelijke voorouders u heeft met Bernard, en dat hij gemeenschappelijke DNA-segmenten deelt met Eline, dan is het waarschijnlijk dat Eline gemeenschappelijke voorouders deelt met zowel u als met Bernmard.
  • Aan de andere kant, als u gemeenschappelijke DNA-segmenten deelt met Dora, maar Bernard komt niet voor in de lijst van gedeelde neven/nichten, dan kunt u afleiden dat de gemeenschappelijke voouders die u deelt met Dora niet verwant zijn met Bernard, en dat u verwant bent op een andere manier.

Een ander concreet voorbeeld : als u het DNA-profiel van één van uw ouders heeft geïmporteerd in Geneanet-DNA, en deze deelt DNA-segmenten met de DNA-verwanten, dan is het aannemelijk dat u verwant bent met de DNA-verwanten. Dit kan u op weg helpen om te bepalen aan welke kant van de familie u uw onderzoek dient te vervolgen. Handig, nietwaar ?

Om de nieuwe optie te gebruiken, klik op “Uw DNA verwantschappen bekijken” :

Klik vervolgens op een van uw verwanten om meer informatie te zien. Gedeelde DNA-neven staan vermeld geheel onder aan de pagina, onder de DNA-browser.

Deze optie toont een overzicht met twee ingangen, waar elke lijn een gedeelde DNA-neef laat zien (eerste kolom) en uw DNA-overeenkomst (tweede kolom).

Getoonde informatie over de DNA-neef

In dit overzicht vindt u :

  1. De namen van uw genetische verwanten en de link naar de gedetailleerde pagina van iedere DNA-neef : deze neven staan al in lijst van DNA-overeenkomsten, het verschil is echter dat alleen neven die zowel aan u als aan de andere DNA-overeenkomst verwant zijn worden getoond.
  2. De eerste kolom toont het percentage van het gedeelde DNA tussen u en de aan de linkerzijde getoonde verwant, alsmede een schatting van de afstand tot de verwant.
  3. De tweede kolom geeft een indicatie van het percentage van het DNA gedeeld door de andere neef en de aan de linkerzijde getoonde verwant, alsmede een schatting van de afstand tot de verwant.
  4. Het aantal gedeelde DNA-segmenten, ook wel genoemd getrianguleerde segmenten : dit correspondeert met het aantal segmenten dat wordt gedeeld door drie DNA-neven. Deze werden waarschijnlijk geërfd van een gemeenschappelijke voorouder van alle drie de personen, op meer of minder afstand, afhankelijk van het aantal gedeelde DNA-segmenten.

Het kunnen vinden van gedeelde DNA-neven is een aanvullend middel, om nog meer informatie te kunnen halen uit uw DNA-profiel, en om nog verder te kunnen komen in uw genealogische onderzoek. Geneanet-DNA zal deze optie nog verder doorontwikkelen, dus aarzel niet om uw feedback met ons te delen via het forum. Ontdek vandaag nog nieuwe neven/nichten !

Bekijk mijn DNA-neven

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren