2021: een terugblik

Gepost door Jean-Yves op 12 jan. 2022

2021 was een bewogen jaar, en niet alleen voor Geneanet. Hoewel de gezondheidstoestand enigszins verbeterde ten opzichte van 2020, bleef het een verstoord jaar… maar dat weerhield ons niet van verdere voortgang !

Wat was er nieuw op de site in 2021?

De grootste verbeteringen waren er in de online stambomen. Als eerste installeerden wij een optie om een pasfoto uit een groepsfoto te kunnen ‘knippen’, om deze te kunnen gebruiken als hoofdfoto op het profiel.

Wij voegden ook een optie toe waarmee u eenvoudig documenten van meer pagina’s kunt publiceren, erg praktisch voor dubbelzijdige akten, testamenten, en andere documenten. U kunt ook een historische ansichtkaart koppelen aan uw stamboom, iets waar velen van u op hadden gewacht. In de Lente voegden wij enige vriendelijker opties toe aan het interne berichtensysteem, alsmede aan de controle-opties, welke u toont welke evenementen u nog mist van individuele voorouders (geboorte/doop, huwelijk, overlijden/begrafenis).

Vervolgens werd de optie ‘mogelijke fouten’ nader bekeken en verbeterd – deze helpt u om foutjes te vinden, zoals een jong kind ingevoerd als een ouder. Wij voegden ook de bezoekersmodus toe, een eenvoudige manier om te zien hoe andere gebruikers uw stamboom zien. In de Herfst pasten wij het startscherm van de stamboom aan met een verbeterd overzicht en nieuwe opties. Als laatste vereenvoudigden wij een aantal invoerschermen. Blijf ons bezoeken, want meer verbeteringen volgen in Januari !

Het beheren van uw contacten werd ook verbeterd. Geneanet-DNA kreeg een aantal nieuwe opties om eenvoudiger uw neven en nichten te kunnen vinden, en er werd een grafisch overzicht van gedeeld DNA toegevoegd.

Nieuwe data-collecties !

Geneanet ging door met haar werk om data te publiceren uit een gevarieerd aantal bronnen, institutionele, associatieve, of private, waarbij zo veel mogelijk geprobeerd werd om dit gratis in te kunnen zien.

In Frankrijk werd een mijlpaal bereikt door de Geneanet-gemeenschap met Napoleon’s militaire dienstplichtlijsten, 200 jaar na de dood van de keizer : meer dan 1 miljoen soldaten, met hun ouders, geboorteplaatsen, en veldtochten ! Ook werden 150.000 18e eeuwse Franse soldaten geïndexeerd. Een aantal databases werden toegevoegd of uitgebreid. Indexaties van belangrijke archieven, waaronder huwelijkslijsten en volkstellingen, werden afgerond voor verschillende departementen. Meldingen van overlijdens en verervingen werden toegevoegd. Sommige bijzondere collecties werden toegevoegd : ingetrokken burgerschappen onder de Vichy-regering, verkiezingslijsten, burgers die er voor kozen om Frans te blijven na de verovering van de Alsace en Lorraine door de Pruisen in 1870. Wij werkten ook aan de zogenoemde Moskou bestanden van de Sûrete nationale, waarover u binnenkort meer zult vernemen. Maar de grootste gebeurtenis dit jaar was de overname van Geneanet door Ancestry, de wereldleider in genealogie, hetgeen ons mogelijk maakte om miljoenen geïndexeerde Franse essentiële data en volkstellingen te verkrijgen van 8 departementen vanaf de Revolutie tot aan het begin van de 20e eeuw. Meer volgen er in 2022 !

  • In Nederland werden meer dan 1.000 registers geïndexeerd, en een enthousiaste groep van vrijwilligers is goed op weg om alle 12 provincies te indexeren !
  • In Italië werden huwelijken binnen de Piedmont regio, grenzend aan Frankrijk, van meer dan 700 plaatsen geïndexeerd !
  • In Spanje bevatten de Aragon kiezerslijsten nu meer dan 3.600 steden en dorpen – meer dan een half miljoen namen – dankzij een aantal onvermoeibare en toegewijde vrijwilligers !

Genealogische projecten

Bijna 600 militaire begraafplaatsen werden volledig geïndexeerd en de indexatie van twee belangrijke Parijse begraafplaatsen werd afgerond, ieder met meer dan 800.000 namen, dankzij één week van intensieve en gefocuste indexering. Ons Geneagraves-project, waarmee eenvoudig foto’s van graven kunnen worden geïmporteerd middels onze smartphone app, bevat nu meer dan 4 miljoen afbeeldingen ( een 11e Geneagraves-weekeinde werd gehouden in 2021). In het bijzonder : Slovenië, waar een toegewijd netwerk van vrijwilligers bezig is met het vastleggen van de begraafplaatsen aldaar.

Onze gratis ansichtkaartencollectie is op weg om een half miljoen afbeeldingen te bereiken in 2022, en het startscherm van uw stamboom toont nu een diashow met historische ansichtkaarten van de plaatsen waar uw voorouders leefden, naast lijsten met voorouders verbonden aan die plaatsen.

Een aantal gezamenlijke stamboomprojecten werd gestart, uitgebreid, of afgerond in 2021 : Franse soldaten in de 1e Wereld Oorlog, geclassificeerd op departement, de ‘Filles du Roy’ naar Quebec gestuurd door Louis XIV in de 17e eeuw (voorouders van miljoenen Canadezen en Amerikanen), de generaals van de Arc de Triomphe in Paijs, de Duitse/Amerikaanse families van de General Slocomb stoombootramp in 1904, slachtoffers van de bombardementen door de geallieerden in Saint-Denis in 1944, scheepsrampen en andere rampen in Frankrijk…

Ook werd onze Geneastarsite, welke de stambomen van beroemde personen bevat (en van sommige minder beroemde personen), werd aan het begin van het jaar opnieuw ontworpen, en werd, en wordt, verrijkt met nieuwe namen : bijna 400 Engelstalige persoen werden toegevoegd, en bijna 70 personen van Belgische afkomst !

2022 zal voor Geneanet een jaar worden van internationale ontwikkeling, nu ondersteund door Ancestry. De gezamenlijke projecten, gratis en open voor iedereen, zullen hun voortgang blijven vinden met veel interesse en inzet van de Geneanetgebruikers. En nieuwe opties en diensten zitten in het vat voor de site !

Het Geneanet-team wenst u allen een gelukkig, maar vooral ook gezond, 2022 !

14 commentaren

ben ook blij met deze ontdekking….


Ze zeiden het vroeger, al maar vooral doorgaan.


Het vervolg bekijken

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren