Bekijk op Geneanet op de dag van de Nationale Dodenherdenking het Nederlands ereveld te Orry-la-Ville in Frankrijk

Gepost door Jean-Yves op 4 mei 2022

Om het onderhoud van de in Frankrijk gelegen Nederlandse oorlogsgraven te verzekeren, werd in nauwe samenwerking met de Franse autoriteiten door de oorlogsgravenstichting in het dorpje Orry-la-Ville een ereveld aangelegd.

De grond en het ereportaal werden geschonken door de Franse Republiek. De oorlogsgravenstichting verzorgde de herbegravingen en de inrichting van de graven. De grafstenen werden in Nederland vervaardigd.

De plechtige inwijding vond plaats op 3 mei 1958 in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur en de Franse minister voor oud-strijders. Op dit ereveld hebben 114 slachtoffers, zowel burgers als militairen, hun laatste rustplaats gevonden.

In het ereportaal zijn vier gedenkplaten aangebracht. Op drie daarvan worden de namen vermeld van hen wier laatste rustplaats in Frankrijk niet kan worden aangewezen. Onder hen is een aantal Nederlandse militairen, die in 1940 zijn omgekomen aan boord van het S.S. “Pavon”, toen dit schip bij Duinkerken door een bombardement tot zinken werd gebracht. Op de vierde gedenkplaat, geschonken door de voormalige verzetsbeweging in Frankrijk “L’Union Patriotique Neerlandaise”, worden Nederlandse, Franse en andere geallieerde verzetsstrijders herdacht, die hun leven gaven voor de vrijheid van Nederland en haar bondgenoten.

Op het ereveld is een herdenkingsmonument opgericht in de vorm van een vallende mannenfiguur, naar een ontwerp van de beeldhouwer Cor van Kralinken. In het voetstuk staat gebeiteld: “Ter nagedachtenis aan de Nederlandse oorlogsslachtoffers 1940-1945”.

Op de sokkel is tevens een bronzen palmtak bevestigd met de tekst “Amicale 271 R.I.” dit regiment was een van de Franse eenheden die Nederland in mei 1940 te hulp schoten bij de verdediging van Zeeland. Een tiental gesneuvelde militairen van 271 R.I. ligt begraven op het Frans militair ereveld te Kapelle (Zeeland), dat onderhouden wordt door de oorlogsgravenstichting.

Achter het monument werd op 8 mei 1975 door Franse jongeren een boom geplant ter nagedachtenis aan de Nederlandse strijders en slachtoffers van de oorlog 1939-1945. Jaarlijks wordt hier op 4 mei door de Nederlandse ambassade een herdenkingsplechtigheid gehouden. Het dagelijks onderhoud wordt verzorgd door het “Ministere de la Defense”.

Op Geneanet kunt u foto’s bekijken van alle grafstenen, en u kunt zoeken op de namen van de soldaten.

Klik hier

Kent u het Geneanetproject ‘Bewaar onze grafstenen’ ?

U kunt foto’s maken van elke begraafplaats bij u in de buurt en deze importeren op Geneanet, in het bijzonder militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten om de herinnering aan de soldaten te bewaren.

U kunt gebruik maken van uw camera of van onze gratis mobiele app.

Lees hier meer over het project

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren