5 miljoen foto’s van graven op Geneanet !

Gepost door Jean-Yves op 6 sep. 2022

Geneanet heeft een rijke collectie aan data uit Frankrijk en Europa. We zijn verheugd om te kunnen vertellen dat het project ‘Bewaar onze graven’ inmiddels het totaal van 5 miljoen foto’s heeft bereikt !

Deze foto’s zijn gratis in te zien, omdat zij allen werden gedeeld door gebruikers van Geneanet. Ons ‘Bewaar onze graven’-project vereenvoudigt het publiceren en indexeren van foto’s van graven, middels smartphone/tablet (iOS en Android) en een online indexeringsfunctie. Het doel is simpel : bewaar de herinnering aan de overledenen door hun namen te indexeren, aangevuld met foto’s van hun graven.

In veel Europese landen is ruimte voor begraafplaatsen gelimiteerd (veel kerken zijn honderden jaren oud) en zijn grote begraafplaatsen geen gemeengoed. Eeuwigdurende grafrechten zijn uitzonderingen, de meeste graven worden gehuurd. Vaak worden ‘verlaten’ graven geruimd om ruimte te maken voor nieuwe graven. De stoffelijke resten worden verzameld in knokelhuizen of -velden. Wat is een ‘verlaten’ graf ? Bijvoorbeeld in Frankrijk worden de grafrechten beheerd door de gemeenten. Als een huurperiode van een graf afloopt na 30 jaar, dan wordt er een publieke mededeling opgehangen aan de poort van de begraafplaats, een brief wordt gestuurd aan de huurder, en het graf wordt voorzien van een bordje ‘Huur verlopen, neem contact op met het gemeentehuis’. Als er binnen één jaar geen reactie wordt ontvangen (dit was voorheen 3 jaar), dan wordt het graf geruimd. ‘Bewaar onze graven’ is een poging om begraafplaatsen die zouden kunnen verdwijnen, als nabestaanden zijn verhuisd of de begraafplaats langere tijd niet hebben bezocht, vast te leggen. Uiteraard is het goed om alle graven en gedenkstenen vast te leggen : het vinden van de begraafplaats van een voorouder opent nieuwe mogelijkheden in onderzoeken, en grafstenen bevatten vaak essentiële informatie, zoals datums en andere familieleden !

Bezoek de fotocollectie via het ‘menu ‘Zoek’ en de optie ‘Begraafplaatsen en gedenkstenen’ :

Zoek naar een persoon op naam en plaats ; gebruik de geavanceerde zoekopties door te klikken op ‘Meer criteria’. Bedenk hierbij dat sommige graven geen voornamen bevatten of slechts initialen.

U kunt ook zoeken naar een bepaalde begraafplaats middels het interactieve kaartje op de zoekpagina. Maak gebruik van de zoomfunctie linksboven in het scherm : sommige plaatsen hebben meer dan een begraafplaats !

Met ‘Bewaar onze gravenn’ zijn geïmporteerde foto’s eenvoudig te indexeren door andere Geneanetgebruikers, of door uzelf. Foto’s van graven kunt u koppelen aan personen in uw stamboom !

Zoek begraafplaatsen

Wilt u deelnemen ?

Woont u in de buurt van een begraafplaats ? Overweeg om foto’s te maken en te importeren. Woont u niet in de buurt van een begraafplaats ? Dan kunt u deelnemen door de foto’s te indexeren, in andere woorden : de namen van de grafstenen in te voeren. Bezoek de ‘Bewaar onze graven’

Stel uw vragen op ons forum

2 commentaren

Ben opzoek naar …

Edit Geneanet : Vragen kunt u stellen op het forum.
De comments op de blogs zijn niet bedoeld en/of geschikt voor het stellen van vragen.


Ik heb best wel wat foto’s van graven, maar hoe moet ik dat opgeven aan Geneanet? Is daar een adres voor? Groeten, Pierre

Edit Geneanet : Alle informatie vindt u op de site onder ‘Bewaar onze grafstenen’.


Het vervolg bekijken

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren