Resultaten van ons 13e “Bewaar onze graven”-weekeinde

Gepost door Jean-Yves op 21 okt. 2022

Velen van u namen deel aan de 13e editie van ons “Bewaar onze graven”-weekeinde, waarvoor onze hartelijke dank ! Wij zetten graag de schijnwerpers op dit project en haar deelnemenrs overal ter wereld.

Grafstenen met hun namen, datums en andere inscripties zullen op een dag verdwijnen. Dit is meestal eerder dan later in Europa, waar overvolle begraafplaatsen en kerkhoven dagelijks pas geruimde graven aan andere families verhuren. Om deze belangrijke erfenis te redden en het voor iedereen mogelijk te maken om graven van voorouders te kunnen vinden, lanceerde Geneanet in 2014 het “Bewaar onze graven”-project. Het doel ? Om de grafstenen en de inscripties daarop te fotograferen en ze te bewaren door ze te publiceren op Geneanet, waar zij geïndexeerd worden en beschikbaar zijn voor iedereen. Dankzij u zijn al meer dan 5 miljoen graven bewaard !

Omdat we samen meer kunnen, vroegen wij u om van 14 tot 16 oktober deel te nemen aan ons 13e “Bewaar onze graven”-weekeinde. Duizenden van u gaven gehoor aan onze oproep, en meer dan 100.000 foto’s van graven uit 32 landen werden geïmporteerd op Geneanet. Bravo en dank aan alle deelnemers !

Lijst van begraafplaatsen per land

Was het voor u niet mogelijk om deel te nemen afgelopen weekeinde ? Geen zorg, want het project loopt het gehele jaar door. Op dit scherm vindt u de informatie : https://nl.geneanet.org/een-begraafplaats-voor-het-nageslacht

U kunt vanuit huis deelnemen aan het indexeren van geïmporteerde foto’s van graven, door te kiezen voor “Graven” in onze optie “Gemeenschappelijke indexatie” https://nl.geneanet.org/indexation/

Zij namen deel aan “Bewaar onze graven”

In alle hoeken van de wereld fotografeerden deelnemers begraafplaatsen en militaire monumenten, om het zo voor iedereen mogelijk te maken de begraafplaatsen van hun voorouders te vinden. Hier volgen er een paar :

Pierre-Yves Lambert, België (pylambert)
Ik maak vaak fietstochten van 30-40 kilometer. In maart 2021 maakte ik foto’s van vijf begraafplaatsen in de provincie Hainaut (Gerpinnes en Tournai) waar de graven van grootouders en overgrootouders aan mijn moederskant liggen, alsmede personen met dezelfde namen als mijn voorouders. Daarna begon ik foto’s te maken van zo veel mogelijk graven als ik kon op begraafplaatsen en in kerken, beginnend rond Tournai, en daarna binnen fietsafstand van mijn woonplaats (Vilvorde) in de provincies Vlaams Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Sinds juni 2022 concentreerde ik mij op graven in en rond kerken, en op militaire monumenten.

France Rivet, Canada (francerivet)
In de herfst van 2020 ontdekte ik het “Bewaar onze graven”-project, hetgeen een perfecte gelegenheid was om los te breken uit de als gevolg van de pandemie opgelegde restricties. Sindsdien ben ik verslaafd ! Ik maak nog steeds foto’s en indexeer ze, maar wat nog belangrijker voor mij is, is de kwaliteitscontorle op de indexering van de begraafplaatsen in Quebec. Het verheugt mij om deel te kunnen nemen aan dit project en ook te zien dat constructieve voorstellen voor het verbeteren van de kwaliteit van de data serieus worden genomen. Het project motiveert mij zeer om mijn tijd eraan te blijven besteden, zodat genealogen met links of interesse in mijn regio hieruit voordeel kunnen trekken !

Jaime Isidoro Leyton Zoto, Chili (jleytonzoto)
Ik hoorde twee jaar geleden voor het eerst over het “Bewaar onze graven”-project via een blog op Geneanet. Ik had de begraafplaatsen in mijn woonplaats bezocht en vond er zeer interessante informatie, maar kende het project destijds nog niet zo goed, zodat ik alleen de graven fotografeerde van personen binnen mijn onderzoek. Ik denk dat dit project erg belangrijk is : ik woon ver weg van mijn oorspronkelijke woonplaats, en zou graag weer graven daar willen kunnen bekijken. Ik bedacht dat wellicht iemand anders de Olmue begraafplaats in de Valparaiso regio in Chili, waar ik recent naar toe verhuisde, wel zou willen bezoeken. Samen met mijn vrouw verdeelden we de begraafplaats in verschillende secties, en maakten we foto’s van rij tot rij, beginnend met de oudste secties. Aan hen die met ons mee willen doen, zou mijn advies zijn om te proberen om zo scherp mogelijke foto’s te maken als mogelijk is, om het werk van de indexeerders te vergemakkelijken.

Als u een actieve deelnemer bent van “Bewaar onze graven”, of u deed een bijzondere ontdekking dankzij het project, laat het ons dan weten in de comments, en vermeldt ook waar u foto’s maakte.

Wellicht heeft u nog niet deelgenomen aan ons “Bewaar onze graven”-project ? Bekijk onze video :

7 commentaren

Marc CEELEN, het best plaats je de app op je mobieltje en neem je de foto’s met het mobieltje. Je neemt best van ieder graf een foto waar het volledige graf opstaat. Ga wat achteruit indien het graf er niet volledig op kan. Indien de graftekst niet leesbaar is, dan doe je ‘foto bijvoegen’, en neem je nog een close up van die graftekst. Zo behoren die 2 foto’s voor één zerk. Een algemene foto en een detailfoto van het zerk. Sommige mensen plaatsen een foto van het halve zerk, of van enkel het grafschrift. Maar daarmee kom je niet aan de vereisten om een grafzerk “te vereeuwigen”. Hoe weet je of een grafschrift leesbaar is op foto? Indien jijzelf het kunt lezen van op de plaats waar je je foto neemt, dan is het leesbaar op foto. (Indien het scherpe foto’s zijn). Wanneer neem je best foto’s? Is eigenlijk moeilijk te zeggen. In elk geval mag de zon niet te fel zijn, omdat je last hebt met schaduwen. Sommige grafschriften zijn het makkelijkst te lezen met de zon op de zijkant. Dus meer op de avond. Andere grafzerken zijn goed leesbaar wanneer de teksten nat zijn; anderen zijn dan compleet onleesbaar. Het hangt gewoon van het type grafschrift af. Veel succes en plezier met het fotograferen.


vanwege hoge grafkosten en slecht onderhoudt is er weinig eer te behalen in de speur tocht naar oude graven waar nog een beetje tekst op staat


Het vervolg bekijken

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren