Geneanet > Infobronnen > Blog

Geneanet-DNA : hoe u een backup van uw gegevens maakt

Gepost door Jean-Yves op 20 nov. 2023

Op 20 December 2023 wordt de gehele Geneanet-DNA-sectie permanent verwijderd. Om een backup vande analyse van uw DNA-overeenkomsten te kunnen bewaren, raden wij u aan om voor deze datum de lijst van uw DNA-verwanten (inclusief uw notities) en de data betreffende de gemeenschappelijke chromosoomsegmenten met uw verwanten te exporteren. Hier leest u hoe u dat moet doen.

In het DNA-menu klikt u op ‘Uw DNA-verwantschappen bekijken‘. U kunt de complete lijst met gevonden verwanten exporteren of deze filteren om alleen de meest relevante overeenkomsten te zien. Om dat te doen klikt u rechtsboven op de knop ‘Filteren’, selecteert u uw criteria en bevestigt u deze. U kunt de lijst bijvoorbeeld beperken tot verwanten met tenmisnste één segment dat groter is dan 10cM en met minstens een segment opgebouwd uit meer dan 1000 SNP.

Ga vervolgens naar de linker onderkant van uw lijst met overeenkomsten en klik op ‘Exporteer in CSV-formaat’. U krijgt twee opties: als u op een van beide klikt, dan wordt de export gestart.

Elk bestand wordt naar uw computer gekopiëerd en u kunt ze op ieder gewenst moment lezen met een spreadsheetprogramma ( Excel, LibreOffice Calc, etc.). Als u deze data voor een langere termijn wilt bewaren, zorg er dan voor dat u ze op een veilige plaats bewaart, aangezien het niet langer mogelijk zal zijn om deze data opnieuw te exporteren na de definitieve verwijdering van Geneanet-DNA op 20 December 2023. Als u meer dan één DNA-bestand op Geneanet importeerde, dan dient u voor ieder bestand de CSV-bestanden apart te exporteren.

Vergeet niet vóór de verwijdering van Geneaet-DNA (Er meer over weten) ook uw haplogroepen te noteren (gedectecteerd vanuit 23andMe DNA-bestanden en recente bestanden van Ancestry en MyHeritage). Ze worden weergegeven op uw DNA-dashboard, beschikbaar via de menu-optie ‘Geneanet-DNA Welkom‘.

Wij zijn bedroefd over de afsluiting van dit hoofdstuk in de geschiedenis van Geneanet, maar we staan ook te popelen om de volgende hoofdstukken met u en voor u te schrijven. Wij danken u voor uw loyaliteit.

Voel u vrij om te vertellen over de prachtige vondsten die u heeft gedaan met Geneanet-DNA !