Geneanet > Infobronnen > Blog

Geneanet in 2023: een terugblik op een rijk jaar

Gepost door Jean-Yves op 22 jan. 2024

2023 is voorbij ! Nu is het tijd om de balans op te makenvan dit jaar en terug te kijken naar onze belangrijkste ontwikkelingen… waarvan u er wellicht enkele gemist heeft.

Grote ontwikkelingen welke uw genealogische onderzoek zullen versnellen

Laten we de belangrijkste veranderingen aan de site nog eens onder de aandacht brengen :

 • De volledige herziening van de zoekresultatenpagina’s in Februari. Dit herontwerp stroomlijnt allereerst de zoekresultaten uit één boom door slechts één regel per prersoon weer te geven in plaats van één regel per gebeurtenis (hetgeen voorheen kon leiden tot het weergeven van drie regels voor één persoon : geboorte, huwelijk, overlijden). Bovendien verschenen er nieuwe icoontjes om de aard van de bron te verduidelijken : stamboom, index, graf, publicatie, overlijdensbericht, etc. U kunt ook gelijk zien of er een akte of foto bij het voorgestelde resultaat hoort.
 • De herziening van de Premium ‘Overeenkomsten’-optie in November, die nu ‘Hints wordt genoemd. Het algoritme en de schermen werden opnieuw ontworpen om het aantal valse meldingen te reduceren, resultaten te groeperen per persoon en niet meer per gebeurtenis, om de resultaten met de meest complete gegevens als eerste te vermelden, en om aanvullende informatie beter zichtbaar te maken. Aanpassingen die werden ontworpen om u tijd te besparen !
 • Ook in November, de optie ‘Zoek familieleden’, waarmee u uw stamboom kunt vergelijken met alle andere stambomen op Geneanet, om automatisch familileden te kunnen vinden waarmee u kunt communiceren, of zelfs uw familiebanden met beroemdheden kunt ontdekken !
 • Tot slot hadden we aan het einde van het jaar twee fantastische geschenken voor u gereserveerd. Als eerste hebben we in onze vintage prentbriefkaarten collectie een speciale categorie ‘Kerst en Nieuwjaar’ gecreëerd, verrijkt met ruim 6.000 kaarten, waarmee u tijdens de feestdagen vintage wenskaarten kunt selecteren en verzenden. En u heeft nu de mogelijkheid om uw familieboek in een aantal talen automatisch te genereren en af te drukken vanuit uw Geneanet-stamboom. Enkele geweldige geschenkideën voor uw familie !

Honderden miljoenen akten werden toegvoegd

2023 was een vruchtbaar jaar ! We hebben onze database verrijkt met enkele honderden miljoenen personen in heel Europa, vooral in Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Finland, Oostenrijk, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Letland, Estland, Litouwen, België , en Nederland, en dat zijn slechts de belangrijkste.

Hieronder de details van de belangrijkte aanvullingen per land.

Frankrijk
Complete indexen van 12 Franse departementen (provincies), meer dan 150 miljoen personen.

Spanje
Duizend Spaanse achternaam-etymologiën werden toegevoegd.

België
Meer dan 300.000 bidprentjes toegevoegd, die verwijzen naar meer dan een miljoen personen.

Nederland

 • Aanvulling van belangrijke archieven, waardoor de collectie nu meer dan 84 miljoen personen bevat.
 • De index van werknemers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie toegevoegd (1 miljoen personen).
 • Bijna een 1 miljoen geïndexeerde overlijdensberichten gepubliceerd online.
 • 140.000 geïndexeerde documenten uit de Delpher bibliotheek toegevoegd, waarmee de collectie nu op 16 miljoen personen komt.

Zwitserland
4.000 parochieregisters (ongeveer 1.2 miljoen afbeeldingen) van het kanton Vaude online gepubliceerd.

Oostenrijk
Online publicatie van 31 miljoen geïndexeerde belangrijke archiefakten.

Hongarije
Online publicatie van 26 miljoen geïndexeerde belangrijke archiefakten.

Slowakije
Online publicatie van 14 miljoen geïndexeerde belangrijke archiefakten.

Roemenië
Online publicatie van 3 miljoen geïndexeerde belangrijke archiefakten.

Letland
Online publicatie van 19 miljoen geïndexeerde belangrijke archiefakten.

Estland
Online publicatie van 4 miljoen geïndexeerde belangrijke archiefakten.

Zweden
Online publicatie van 38 miljoen geïndexeerde belangrijke archiefakten en volkstellingen.

Noorwegen
Online publicatie van 23 miljoen geïndexeerde belangrijke archiefakten en volkstellingen.

Finland
Online publicatie van 75 miljoen geïndexeerde belangrijke archiefakten en volkstellingen.

Tot slot voegden we meer dan 100.000 Europese oorsprong achernaam-etymologiën toe.

Uitstekende vooruitgang dankzij de Geneanet-gemeenschap

Elk jaar zijn wij blij dat wij kunnen rekenen op uw enthousiasme, wisselen met u uit en komen graag kennis met u maken. Wij hadden de gelegenheid om sommigen van u te ontmoeten op Rootstech, Parijs, of op de Zweedse nationale genealogieconventie. Wij hebben er het hele jaar naar gestreefd u te ondersteunen bij uw onderzoek via onze nieuwsbrieven, onze blogtips, onze genealogische nieuwsmonitoring, en onze how-to-artikelen.

Wij hebben ook talloze projecten gelanceerd of voortgezet om genealogisch onderzoek voor iedereen te vereenvoudigen. En velen van u reageerden ! Het jaar 2023 werd gekenmerkt door de vooruitgang van meerdere gemeenschappelijke digitaliserings- en indexeringsprojecten wereldwijd. Laten we er een paar noemen :

 • De indexering van de militaire monsterrollen van meer dan 1,2 miljoen Europese soldaten in het leger van Napoleon, een project geprezen door de Franse en Spaanse media !
 • De indexatie van het Moskou-archief betreffende honderdduizenden personen die naar Frankrijk emigreerden.
 • Digitalisering en indexering van miljoenen notariële akten in Parijs.
 • De digitalisering van meerdere Spaanse kiezerslijsten.
 • De indexering van alle burgerlijke standsregisters van de provincie Turijn in Italië uit het begin van de 19e eeuw.
 • De continue verrijking van onze Geneastar-website, die nu meer dan 18.000 genealogiën bevat van beroemde personen.
 • De in 2023 gelanceerde gemeenschappelijke familiestamboom ter nagedachtenis van de 83 Nederlandse vissers, slachtoffers van dePaesens-Moddergatramp in 1883, die nu meer dan 1.200 personen bevat.
 • De goede vooruitgang van de gemeenschappelijke “Filles du Roy”-stamboom (van wie meer dan 20 miljoen Amerikanen en Canadezen afstammelingen zijn), en waaraan meer dan 120 genealogen een bijdrage lever(d)en.
 • De voortgang van de gemeenschappelijke Genral Slocum-stamboom, gecreëerd om de, meest Duitse, slachtoffers van deze ramp te herdenken die in 1904 plaatsvond in New York, met de ontdekking van een aantal voorheen ongepubliceerde en fascinerende documenten.
 • De publicatie van een aantal bij weinigen bekende documenten over Bernadotte, een maarschalk van het rijk van Napoleon die de huidige Zweedse dynastie stichtte.
 • Voortgang van de indexering van de New Yorkse geografische geboorte-index en de monsterrollen van de Amerikaanse marine.
 • Niet te vergeten de geweldige – en internationele – deelname aan ons ‘Bewaar onze graven’-project, welke het mogelijk maakte om de mijlpaal van 6 miljoen gefotografeerde en geïndexeede graven te bereiken. Speciale dank voor hun exceptionele steun in dit project aan onze belangrijkste bijdragers : bonuseventus in Spanje, chateau17 en cl1949 in Frankrijk, sebadera en colibri75 in België, ogueydavid in Zwitzerland, m2javorn1 en janapa in Slovenië, stressless uit Duitsland, levander in Zweden, trudek uit Nederland, kjwhite in de Verenigde Staten, just3thoughts en sjdeez in Australië.

In totaal werden via deze gemeenschappelijke projecten bijna 32 miljoen personen geïndexeerd op Geneanet, dankzij een enorme inspanning waarbij 35.000 mensen betrokken waren !

Laten we van deze gelegenheid gebruik maken om u er aan te herinneren dat alle vruchten van deze projecten voor iedereen gratis beschikbaar worden gesteld volgens een essentiëel principe dat Geneanet uniek maakt : alles wat door gebruikers online wordt bijgedragen blijft gratis toegankelijk voor alle gebruikers van Geneanet.

Dank aan u allen voor uw steun en bijdragen !

Bedankt dat u ons helpt om genealogie en de zoektocht naar onze wortels voor iedereen toegankelijk te maken !

Als u de meeste van deze nieuwtjes miste gedurende het afgelopen jaar, overweeg u dan in te schrijven voor onze nieuwsbrief (nieuws en tips) en voor ‘De Focus’ (collectie-updates en gemeenschappelijke projecten).

15 commentaren

Sorry maar na het plotse overlijden van mijn Man Jonas heb ik nog niet veel gedaan aan mijn stamboom, maar ik beloof dat er een dag komt dat ik weer de kracht genoeg heb om verder te gaan met de stamboom v/m. Man nog even geduld want ik zal die jaren die ik bestede aan zijn stamboom niet verloren laten gaan, ik heb veel kunnen terugvinden via Geneanet en ik zal er altijd dankbaar voor zijn maar geef me nog even de tijd om het verlies te verwerken.


Zeer gebruiksvriendelijk en aangenaam programma. Mooie duik in de fmiliegeschiedenis.


Het vervolg bekijken

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren