Geneanet > Infobronnen > Blog

Vrouwen in de wetenschap staan in de schijnwerpers op Geneanet !

Gepost door Jean-Yves op 5 feb. 2024

Om de Interantionale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap te vieren, ontdekt u de genealogiën van enkele beroemde vrouwelijke wetenschappers over de gehele wereld. Misschien bent u zelfs verwant aan sommigen van hen !
 
 
 

Émilie du Châtelet (1706-1749)
Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, Markiezin van Châtelet, was een Franse letterkundige, wiskundige en natuurkundige. Ze is een figuur uit het tijdperk van de Verlichting en staat bekend om haar Franse vertaling van Isaac Newton‘s Principia Mathematica.
Eva Ekeblad (1724-1786)
Gravin Eva Ekebald, geboren als Eva De la Gardie op 10 Juli 1724 in Stockholm, was in 1748 het eerste vrowuelijk lid van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. Ze staat erom bekend dat ze heeft ontdekt hoe je alcohol uit aardappelen kunt maken.
Ada Lovelace (1815-1852)
Augusta Ada King, Gravin van Lovelace, geboren Byron, was een Engelse wiskundige en pioneer op het gebied van de informatica. Ze staat bekend als de eerste programmeur in de geschiedenis dankzij haar werk aan de voorloper van de computer, de Analytical Engine van Charles Babbage.
Isala Van Diest (1842-1916)
Anne Catherine Albertine Isala Van Diest, geboren op 7 Mei 1842 in Leuven, was de eerste vrouwelijke arts in België en de eerste Belgische vrouwelijke academicus.
Florence Bascom (1862-1945)
Florence Bascom, geboren op 14 Juli 1862 in Williamstown, Massachusetts, was een Amerikaanse geoloog. Zij staat bekend als de tweede vroue die in de Verenigde Staten een doctoraat in de geologie behaalde en als de eerste vrouw die in 1896 werd aangenomen bij de United States Geological Survey.
Marie Curie (1867-1934)
Maria Salomea Skłodowska, geboren op 7 November 1867 in Warschau, was een Poolse natuur- en scheikundige. Zij is de eerste vrouw die een Nobelprijs heeft ontvangen (in de natuurkunde in 1903) en de enige vrouw die een tweede Nobelprijs heeft ontvangen (in de scheikunde in 1911).
Grace Hopper (1906-1992)
De Amerikaanse computerwetenschapper en Admiraal (onderste helft) van de Amerikaanse marine, Grace Murray Hopper, geboren 9 December 1906 in New York, was de ontwerper van de eerste compiler in 1951 en van de COBOL-taal in 1959.
Katherine Johnson (1918-2020)
Katherine Coleman Goble Johnson was een Amerikaanse wiskundige en ruimtevaartingenieur. Zij werkte tientallen jaren bij NASA, met name aan het Mercury programma en de Apollo 11-missie.
Rosalind Franklin (1920-1958)
Rosalind Franklin, een Britse scheikundige, geboren op 25 Juli 1920 in Notting Hill, Londen, was een pionier op het gebied van de moleculaire biologie. Haar werk speelde een belangrijke rol bij de ontdekking van de dubbele Helixstructtur van DNA.
Sally Ride (1951-2012)
De Amerikaanse astrofysicus en astronaut Sally Kristen Ride werd geboren op 26 Mei 1951 in Los Angeles. In 1983 werd ze de eerste Amerikaanse en de derde vrouw die de ruimte in vloog. Ze is ook de jongste Anerikaanse astronaut die dit heeft gedaan.

Op Geneanet vindt u ook de genealogiën van de Britse scheikundige Dorothy Crowfoot Hodgkin (1910-1994), de Franse natuurkundige en wiskundige Cécile DeWitt-Morette (1922-2017), tde Britse etholoog en antropoloog Jane Goodall (1934), en de Spaanse botanicus Maria Àngels Cardona i Florit (1940-1991).

Als u een stamboom heeft op Geneanet, ontdek dan in een paar klikken uw familieverbanden met deze beroemde wetenschappers ! Klik hiervoor op “Zoek familieleden” onder de menu-optie “Gemeenschap” en selcteer onder “Soort verwantschap” de keuze “Beroemde verwanten (Geneastar)”.

Als u de genealogie van een beroemdheid al geeft onderzocht, dan kunt u ook voorstellen om deze aan Geneastar toe te voegen. Om dit te doen, moet de persoon een Wikipedia-pagina hebben, een portret (foto, schilderij of gravure), en moet zijn stamboom zich uitstrekken over tenminste vijf generaties voorouders voor ten minste één tak.

Gelukkige ontdekkingen !

Bekijk de beroemde wetenschappers van Geneastar

2 commentaren

glemmens1940
11-02-2024

Mijn vrouw,s tante was de eerste vrouw die Professor was van Brewing en Distilling aan Heriot Watt Universiteit te Edinburgh, Schotland. Zij was Prof. Dr. Anna MacGillivray Macleod, zie Wikipedia. Il was een van haar sous-entend.


Prachtig om te lezen!!! Dank.


Het vervolg bekijken

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren